Kıymetli velimiz,
Ocak ayı bültenimizi, insan hayatına getirdiği sayısız faydaların yanı sıra kontrolün kaybolması, ölçüsüz ve sınırsız kullanımının çok ciddi zararlara sebep olduğu teknoloji kullanımı ve teknoloji bağımlılığı hakkında bilgilendirmeye ayırdık.
Teknoloji kullanımı hakkında öneri niteliğinde olan bültenimizin faydalı olması temenni ederiz.
Özellikle 21. yüzyılda teknolojinin toplumdaki yeri gün geçtikçe daha çok ağırlık kazanmakta ve giderek vazgeçilmez bir hale gelmektedir. Üretim süreçlerinin büyük bir kısmı artık teknolojik olanakların sağladığı olanaklarla birlikte gerçekleştirilmektedir.Toplumsal ve bireysel yaşamımız geliştirici birçok sonuçlarının yanı sıra sözü edilen yeni kitle iletişim araçlarının sorun yaratabilecek etkilerinin olduğu da genelde kabul edilmektedir. Etkinin olumlu ve olumsuzluğunu belirleyecek unsurların en başta teknolojinin kullanım süresi, kullanım amaçları, ailelerin ve diğer ilgililerin bu konudaki yaklaşımları olduğu söylenebilir.
Bu araçlar bireylerde var olan bazı olumlu alışkanlık ve davranış biçimlerini değiştirebilmekte, yeni tutumlar geliştirmektedir. Yarattığı bu yeni tutum, davranış, alışkanlıklar ve bireyi edilgenleştiren etkisi nedeniyle “elektronik dadıdan “aptal kutusu” gibi adlandırmalara konu olan televizyon, eğlence, eğitim ve boş zamanları değerlendirmede neredeyse “biricik” araç niteliği taşımaktadır. Ayrıca, televizyon çocukları düş ve zihin tembelleri olmaya yöneltmektedir
Televizyon ve bilgisayar gibi yeni görsel kitle iletişim araçları çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimine olumlu etkilerinin yanında olumsuz etkileri olabilmektedir. Çocuklar yetişkinlere göre izlediklerinden daha fazla etkilenirler, izlediklerini sorgulama ve değerlendirme becerileri henüz yeterince gelişmemiştir.Bireylere ve dolayısıyla çocuklara yeni fırsat ve olanaklar yaratmakla birlikte bazı sakıncalar getiren diğer teknolojik araç ise, bilgisayarlardır. Televizyon gibi çocuğun toplumsallaşmasına olumsuz etkileri olabilen bilgisayar da, çocukların şiddet içeren saldırgan davranışlarda bulunmalarına, fikir hırsızlığı yapmalarına, aile ilişkilerinin, konuşma, yazma becerilerinin zayıflamasına, bedensel rahatsızlıklar ve konsantrasyon sorunları yaşamalarına neden olabilir.
Çocuğunuzu teknolojinin zararlarından korumak ve teknoloji bağımlı olmasını engellemek için;
Yararlanılan Kaynaklar: